Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani põhjaosa.

Asjalised mälestused - Muud topograafilised mälestused

Umbes 2 km Pärasaarest põhja pool asub Papiristi laas, kus paganuse ajal eestlased ristiusu kuulutajad papid ülespoonud ja sellest hakatud siis ka seda kohta Papiristi laaneks kutsuma. Sealsamas on ka „Papileer.” See on lage plats, missugune vanasti asunud suure paksu metsa sees ja kuhu sõja ajal katoliku papp ühes rahvaga pelgu läinud. Nimetud kohas asub ka suur kivi, millest räägitakse, et see papi altariks olnud kui ta inimesi armulauale võtnud.
Saarjõe ja Wändra jõe vahel asub Kuninga tool. Rootsi sõja ajal olnud Karl XII oma vägedega seal laagris ja et ta soldatitega ühes pole tahtnud magada, lasknud oma jaoks mullast ühe kõrgema koha teha, kus ta ööd mööda saatnud. Sellest hakatud siis ka nimetud kohta Kuninga tooliks kutsuma.
EKLA, f 200, m 12:2, 14 (I) < Suure-Jaani khk., Pärasaare k., nr 1 t. - Tony Bollmann < Jüri Kuldkepp, 86 a. (1926)

Õnniste küla ligidal asub Kuninga mägi. Vanasti pidanud selle mäe peal kolm kuningat nõu, mille järele siis ka nimetud kohta Kuninga mäeks kutsutakse.
EKLA, f 200, m 12:2, 15 (I) < Suure-Jaani khk., Õnniste k., Mäeotsa t. - Tony Bollmann < Peet Sepp, 60 a. (1926)

Asjaliste mälestuste all võiks vast veel nimetada Jaska mõisa asuniku Mikkori maa peal kasvavat haruldaselt suurt mända. Puu asub kesk põldusi[d], oru kaldal täiesti üksildaselt ja kuulu järele hakanud kasvama Karl XII tõlla tiislist. Põhjasõja ajal nimetud kohast mööda sõites murdunud Karli tõlla tiisel, ta löönud selle püsti maa sisse ja ütelnud, et sellest kasvagu tugev puu. Nii see ka sündinud.
EKLA, f 200, m 12:2, 15 (I) < Suure-Jaani khk., Olustvere v., Tääksi k., Tillo-Reinu t. ja Pütsi t. -Tony Bollmann < Johannes Laur; Jüri Reiner, 76 a. (1926)